Vad gör en serviceingenjör?

Jan Kallin

Vad gör en serviceingenjör?

Omväxlingen är fascinerande

ScandiNovas testavdelning försäkrar att produkterna fungerar som de ska innan de skeppas iväg till beställaren. Jan Kallin är en av ScandiNovas test- och serviceingenjörer. Vad gör en serviceingenjör egentligen? Vi passade på att fråga Jan.

Först en är kortare bakgrund på sin plats. Jan är utbildad elektroingenjör vid Uppsala Universitet. Därefter arbetade han ett antal år som processtekniker på ett solcellsföretag, innan han inledde sin nuvarande bana som serviceingenjör på Scandinova.

Hur skulle du beskriva din roll på ScandiNova? Vad gör en serviceingenjör?

Jag har jobbat som test- och serviceingenjör på Scandinova i snart 5 år. Min roll består framförallt av mycket “hands on-arbete” på våra respektive modulatorer. Vi på testavdelningen är det sista viktiga steget i processlinjen innan modulatorn packas. Vi ansvarar för att gå igenom och testa så att mjuk- och hårdvaran fungerar som den ska vid leverans. Som test- och serviceingenjör genomför man ett flertal tester på modulatorerna. Vi kontrollerar exempelvis pulsens stabilitet, effektförbrukning och att säkerhetssystemen fungerar korrekt.

Hur ser en vanlig arbetsdag ut som serviceingenjör?

På morgonen brukar vi först samla teamet på kontoret och ta en kaffe innan det är dags att ge sig ut i testhallen. Inne i testhallen har vi allt från små M-modulatorer, som kan ta uppemot en dag att genomföra ett systemtest på, till stora K-modulatorer som kan behöva testas i flera veckor.

Arbetet är ganska individuellt till sin natur och det är bra om man vill ta tag i saker själv. Själv har jag mest arbetat med våra mindre M100-modulatorer, riktat mot våra cargo scanning- och cancerbehandlingskunder.

Vad är mest fascinerande med ditt jobb?

Det är nog främst mängden av olika typer av modulatorer som vi har möjlighet att bygga. Eftersom systemen är modulära och går att konfigurera fritt så har vi kunder från varierande branscher och för olika användningsområden. Omväxlingen är fascinerande. Ena dagen testar man en PEF-modulator för potatiskokning och nästa dag en modulatorprototyp för ett väderradarsystem.

Vad är det intressantaste projektet som du gjort under din tid på ScandiNova?

Ett av de mer krävande projekten som jag fått glädjen arbeta med var nere på CERN. Vi skulle installera 4 stycken identiska modulatorer som alla skulle ha en “flatness” på pulsen under 0.5 %. Modulatorerna används för att testa accelerator- och RF-komponenter till framtida partikelacceleratorer. Detta krävde många långa nätter och otaliga parameterjusteringar innan det blev perfekt.

Hur skulle du beskriva ScandiNova som företag?

Ett högteknologiskt företag som förfogar över en unik teknologi som kommer växa i betydelse och på sikt förhoppningsvis blir världsledande inom pulsad högspänning.

Hur är teamet?

Vi arbetar väldigt fokuserat och är hjälpsamma i alla lägen – både mot kund och varandra.

Varför bör man överväga en karriär inom ScandiNova?

För att en anställning på ScandiNova innebär att arbeta med spännande tekniska lösningar i framkant som i sin tur går att applicera på många olika användningsområden. Du kommer till ett företag som har framtiden för sig och en explosionsartad tillväxt. Ta chansen!

Undrar du vilka tjänster vi söker kompetens till just nu?

Need help finding a product?

Get contacted by ScandiNova

Required